Kuriame, bendraujame, atrandame save

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-05-09
  • Kategorija: Pranešimai

2021 metų rugsėjo pradžioje Vievio gimnazijos dailės mokytoja metodininkė Violeta Debesienė moksleivius pakvietė į keramikos ir įdomiosios kūrybos būrelius. Jų laukė naujai įrengta Keramikos ir grafikos studija. Puikiai apšviestoje patalpoje įrengta keramikos degimo krosnis,  grafikos spausdinimo staklės. Mokiniai aprūpinami visomis  kūrybos priemonėmis. Tai puiki kūrybinė erdvė, skirta mokinių saviraiškai.

Trumpai papasakosime, ką gi veikia mokiniai šioje studijoje.

Mokytoja V. Debesienė įsitikinusi, kad kiekvienas vaikas yra originalus kūrėjas, o vienas iš būdų išlaisvinti savo kūrybines galias – lipdymas iš molio. Juk keramika – ypatinga meno sritis: moliniai dirbiniai žiedžiami nuo seniausių laikų, o ir šiandien mūsų buitis neįsivaizduojama be vazų, puodelių ar lėkščių iš dekoruoto molio. Be to, molio menas – tai puiki terapija, savotiška meditacija: sušildai molį rankose, minkai, kočioji, lipdai ir nusiramini. Užsiėmimų metu mokiniai  susipažįsta su molio plastinėmis savybėmis, jo formavimo būdais, mokosi dekoruoti, lipdyti reljefinius gaminius, glazūruoti. Be abejo, mokiniai pasijaučia tikrais kūrėjais: išlaisvina savo vaizduotę, improvizuoja, eksperimentuoja su spalvomis. Mokiniai ne tik prisiliečia prie gaivaus kūrybos šaltinio, bet ir bendrauja su savo bendraamžiais, prasmingai, kūrybiškai leidžia laisvalaikį. O kiek džiaugsmo patiriama, kai iš paprasto molio gimsta pirmieji keramikos dirbiniai! Visada nepamirštama pasidžiaugti ir savo, ir kitų sėkme.

Mokiniams ne mažiau įdomus yra ir Ebru menas. Į Europą jis atkeliavo iš Tolimųjų Rytų – Kinijos ir Japonijos – ir turi 2500 metų istoriją. Ebru menas šilko keliu buvo perduotas į Turkiją, o 16-ame amžiuje atkeliavo į Europą. Tiesa, Lietuvą jis pasiekė visai neseniai – prieš 10 metų.  Ebru paveikslas tapomas ant vandens, tirštinto jūros dumbliais, naudojami ekologiški rankų darbo dažai. Šie dažai padengia Ebru indą. Toliau specialiu teptuku ir lazdelėmis mokiniai kuria piešinį. Piešimas tiesiog užburia. Taip vandenyje gimsta originalūs, susiviję spalvų gijomis, raštai. Tada ant vandens paviršiaus ištiesiamas popieriaus lapas ir ant jo prilimpa mokinio sukurtas paveikslas. Mokytoja V. Debesienė pastebėjo, jog tapyba ant vandens išlaisvina emocijas, o  rezultatas visada nepakartojamas – kiek spalvų, atspalvių bei skirtingų potėpių!

Būrelio nariai save išbando linoraižinio kūrimo procese. Linoraižinys – tai iškiliaspaudė grafikos technika, kai ant linoleumo lakšto specialiais raižikliais išpjaunami tarpai, grioveliai tarp piešinio elementų. Likusios iškiliosios vietos tepamos specialiais dažais ir grafikos spaudos staklėmis popieriuje daromas atspaudas. Ši dailės technika mokiniams nauja, nepažįstama, todėl kuriama labai noriai. Su nekantrumu lauktas rezultatas pradžiugina. Įdomiausia mokiniams tai, kad atspaude – atvirkščias vaizdas. Pirmieji kūrinėliai dar nesudėtingi, bet originalūs.

Mokytoja V. Debesienė džiaugiasi stebėdama mokinių  reakcijas: „Suprantu, jog  menas – tai puiki terapijos priemonė, o abstraktūs, tarsi savaime gimstantys kūriniai, pašalina kurti nepratusiųjų baimę suklysti“.

Kūrybinėje studijoje būrelių nariai noriai leidžia popietes. Pasinėrę į meno pasaulį, stebi, tyrinėja atlikimo būdus, technikas, piešia, tapo, fotografuoja, daug diskutuoja. Kiekvienas užsiėmimas kupinas smagių akimirkų, netikėtų iššūkių. Smagu kartu patirti kūrybos džiaugsmą, laisvę būti savimi! Čia tiesiog gera būti.

Vievio gimnazijos jaunieji žurnalistai

 

 

Nuotraukos:
Violeta Debesienė

Nepamirškite padėkoti autoriui