Fermentuoto imbierinio limonado gamyba
- Paskelbė : Justinas Mickūnas
- Paskelbta: 2025-05-18
- Kategorija: Renginiai
Kovo 18 d. Vievio gimnazijoje vyko TŪM projekto edukacija „Fermentuoto imbierinio limonado gamyba“. Šioje edukacijoje dalyvavo TŪM projekte esantys Vievio gimnazijos mokiniai. Jos metu buvo pasakojama apie fermentuoto limonado gaminimo ištakas ir kaip jis yra pagaminamas šiais laikais, naudojant dažnai namuose turimus produktus.
Šios edukacijos pradžioje mokytoja L. Mickūnienė pasakojo apie biotechnologijas ir kuo jos yra susijusios su fermentuoto limonado gamyba. Mokiniai išsiaiškino, kad biotechnologija – tai natūralios biologinės sistemos panaudojimas, norint gauti reikiamą produktą ar pasiekti užsibrėžtą tikslą (šiuo atveju pasigaminti fermentuotą limonadą). Taip pat jie sužinojo, kas yra pati fermentacija (tai natūralus cheminis procesas, kurio metu maistinės medžiagos, tokios kaip gliukozė, skyla be deguonies (anaerobiškai), išskirdamos energiją), kada buvo pradėta naudoti fermentacija.
Limonado gamyba – mokiniams įdomiausia edukacijos dalis. Pagrindinis tikslas – pasitelkus biotechnologijos procesus pasigaminti fermentuotą gėrimą. Jį gaminant buvo naudojami šie produktai: karštas vanduo, imbiero šaknys, citrina, cukrus, citrinų rūgštis, sausos mielės. Pasvėrę produktus, mokiniai (dirbo poromis) nulupo imbierą, tarkavo citrinos žievelę ir spaudė citrinos sultis. Šie ingredientai buvo sudėti į vieną dubenį. Tuomet į dubenį supylė cukrų ir citrinos rūgštį ir viską gerai išmaišė. Tai atlikę, mokiniai perėjo prie limonado gaminimo proceso pabaigos. Jie supilstė gautą masę į atskirus stiklainius ir įpylė karšto vandens. Tam, kad fermentacija įvyktų, į savo stiklainius įbėrė keletą gramų sausų mielių. Galiausiai, limonadui atvėsus iki reikiamos temperatūros, mokiniai stiklainius užsuko dangteliais. Mokiniams teko palaukti keletą dienų, kol fermentacija gėrimuose įvyks ir savo gaminį galės paragauti.
Edukacijos tikslas buvo pasiektas: Vievio gimnazijos mokiniai sužinojo, kas yra fermentacija ir kur ji pritaikoma, o šias žinias jie galėjo panaudoti gamindami sveiką fermentuotą imbierinį limonadą.
Rūta Marija Papiliauskaitė, IC klasės mokinė
-
- Paskelbta: 2025-05-12
- Kategorija: Renginiai