Užsiėmimai „Pasitikrinkime, ar ne per daug vartojame cukraus?“
- Paskelbė : Justinas Mickūnas
- Paskelbta: 2025-10-16
- Kategorija: Renginiai
Visuomenės sveikata – visapusiška gyventojų fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė. Visuomenė skatinama elgtis sąmoningai, nes daugiausia sveikata rūpinamės mes patys. Sveika gyvensena negydo ligų, tačiau ji stiprina imuninę sistemą. O kai imuninė sistema sveika – ligos negali vystytis.
Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad cukrus neigiamai veikia žmogaus sveikatą. Per didelis cukrų vartojimas yra tiesiogiai siejamas su padidėjusia 2 tipo diabeto (per 2014-2024 m. laikotarpį vaikų, sergančių diabetu, skaičius padidėjo beveik 36 proc.), širdies ir kraujagyslių ligų (2024 m. nustatyta, kad hipertenzinėmis ligomis sirgo net kas trečias gyventojas), nutukimo, dantų ėduonies ir net tam tikrų onkologinių susirgimų rizika. Ypač pavojingi pridėtiniai cukrūs, kurių gausu gazuotuose gėrimuose, konditerijos gaminiuose. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) suaugusiam žmogui rekomenduoja vartoti ne daugiau 6 arbatinių šaukštelių cukraus per dieną.
Užsiėmimų metu mokiniai susipažino su pridėtinio cukraus žalingu poveikiu sveikatai ir prisiminė sveikas cukraus alternatyvas, pavyzdžiui, šviežias uogas ir vaisius. Taip pat kalbėta apie prieskonius, kurie padėtų atprasti nuo saldumo pojūčio ir sumažintų pridėtinio cukraus vartojimą. Atkreiptas dėmesys į maisto produktų sudedamąsias dalis, nurodomas etiketėse. Jei cukrūs – vieni iš pirmų trijų ingredientų, vadinasi, jų produkte yra daug. Taip pat išsiaiškinta, kad reikėtų vengti maisto produktų, kuriuose yra fruktozės, kukurūzų sirupo, dekstrozės, maltozės.
Užsiėmimų metu mokiniai sukūrė vartojamų skanumynų – sūrelių, šokoladų, gėrimų – etikečių koliažą, užrašė pavadinimą ir pristatė klasei. Gimnazijos visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė pavaizdavo, kiek mokinių pamėgtuose maisto gaminiuose yra gramų cukraus. Didelis cukraus kiekis maisto produktuose sukėlė nuostabą ir diskusijas, tad daugelis pasiryžo pakeisti savo pomėgius. Buvo prieita prie išvados, kad reikėtų vadovautis cukrų mažinimo strategija, kuri padėtų priprasti prie natūralaus skonio – mažinti cukrų vartojimą palaipsniui, kol skonis prisitaikys prie mažesnio cukraus kiekio, ir valgyti kuo daugiau nesaldžių produktų. Svarbu skatinti ir šeimos narius rinktis sveikatai palankius maisto produktus: šviežius vaisius, daržoves, viso grūdo produktus. Daugiau patiems gaminant namuose galima sumažinti pridėtinio cukraus kiekį.
Dėkoju 5A klasės (mokytoja Vilija Špiliauskaitė), 5B klasės (auklėtoja Irina Rastorgujeva) ir 5C klasės (auklėtoja Vita Strasevičienė) mokiniams už aktyvų dalyvavimą bei nusiteikimą mažinti ar keisti mitybos įpročius į sveikatai palankesnius.
Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė
-
Moderni skaitmeninė erdvė – atrama renkantis profesiją
- Paskelbta: 2025-10-15
- Kategorija: Renginiai
-
Vievio gimnazija prisijungė prie nacionalinės akcijos „ŽALI...
- Paskelbta: 2025-10-14
- Kategorija: Renginiai
-
PILIETIŠKUMO IR GYNYBOS ĮGŪDŽIŲ KURSAS VIEVIO GIMNAZIJOJE
- Paskelbta: 2025-10-14
- Kategorija: Renginiai
-
STEAM pamoka „Sėkmingos klaidos – eksperimentai laboratorij...
- Paskelbta: 2025-10-03
- Kategorija: Renginiai
-
Netradicinė pamoka ,,Pasaulio bibliotekų istorija"
- Paskelbta: 2025-09-22
- Kategorija: Renginiai
-
Vievio gimnazijos MEPA komanda šventė pirmąjį gimtadienį
- Paskelbta: 2025-09-12
- Kategorija: Renginiai