Elektrėnų sav. Vievio gimnazija

Projekto „Mokinių sveiko gyvenimo būdo ugdymas“ veikla

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2025-10-16
  • Kategorija: Renginiai

Vievio gimnazijoje toliau sėkmingai įgyvendinamas projektas „Mokinių sveiko gyvenimo būdo ugdymas“. Projekto autorė – visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė. Tikslai – padėti mokiniams išsaugoti ir stiprinti sveikatą, skatinant aktyvų gyvenimo būdą vaikystės ir paauglystės laikotarpiu; atsižvelgiant į mokinių pomėgius bei poreikius, formuoti sveikatai palankios mitybos įpročius. Kad mokinių organizmai būtų kiek įmanoma daugiau aprūpinti gyvybiškai būtinomis maistinėmis medžiagomis, rugsėjo-spalio mėnesį gimnazijos valgykloje buvo gaminami vaisių kokteiliai. Taip pat įvairiausių vaisių kokteilius technologijų pamokų metu (mokytoja Danguolė Šumskienė) kruopščiai gamino ir patys mokiniai. Jie išbandė pačių surastus ar mokytojos pasiūlytus receptus, vaišinosi sveikais ir skaniais gėrimais bei įvertino skaniausiai pagaminti pavykusius. Be to, mokiniai pagilino žinias apie vaisių ir daržovių vartojimo rekomendacijas:

• Kiekvieno valgio metu valgyti daržovių, vaisių ar uogų. Kas dieną rekomenduojama suvartoti bent 500 g arba 5 porcijas daržovių, vaisių ar uogų, iš kurių – bent 350 g daržovių (neskaitant bulvių) ir 150–250 g vaisių bei uogų.

• Viena daržovių, vaisių ar uogų porcija yra santykinis dydis, pvz., dubenėlis salotų, vidutinio dydžio agurkas ar obuolys, sauja uogų ir pan.

• Geriausia vartoti šviežias daržoves, vaisius ir uogas, tačiau tinka ir šaldytos, raugintos, saikingai termiškai apdorotos.

• Daržovių, vaisių ar uogų sultys nėra visavertis daržovių, vaisių ar uogų pakaitalas, nes jose lieka kur kas mažiau organizmui reikalingų skaidulinių medžiagų bei santykinai daugiau cukrų, todėl sultis vartoti reikia saikingai.

Mokinių bei pedagogų atsiliepimai apie projekto veiklą labai geri. Daugelis gimnazijos valgykloje pasiūlytais kokteiliais domėjosi, juos skanavo, gyrė skonius. Jei kokteilių spalva ir neatrodė ryški ar patraukli, gardžiu skoniu įsitikindavo paragavę. Beskanaudami kokteilius mokiniai diskutavo apie jų organizmui naudingas vaisių savybes, spėliojo, iš kokių vaisių pagaminti kokteiliai. Sudėtinės vaisių dalių proporcijos mokiniams buvo atskleistos.

Projekto veikla naudinga mokinių sveikatos išsaugojimui ir stiprinimui bei sveiko gyvenimo būdo įtvirtinimui, formuoja teigiamą požiūrį į sveiko gyvenimo būdo vertybes bei sveikatai palankios mitybos įpročius. Vievio gimnazijoje įprasminamas sveikas gyvenimo būdas, ugdoma sveika ir aktyvi asmenybė.

Dėkoju direktoriaus pavaduotojai ugdymui Danguolei Šumskienei bei gimnazijos valgyklos vedėjai Vidai Čibirienei už labai svarbų indėlį puoselėjant mokinių sveikatą.

Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas