Pasaulinė diena be tabako

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-05-27
  • Kategorija: Renginiai

Gali sveikai maitintis, kasdien sportuoti,

tačiau vis tiek nebūsi sveikas, jei nenustosi rūkyti.

Kasmet gegužės 31- ąją yra minima Pasaulinė diena be tabako. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rūkymą įvardija kaip labiausiai paplitusią priklausomybės ligą, nuo kurios kasmet miršta keli milijonai pasaulio gyventojų. Statistikos departamento duomenimis Lietuvoje rūko kas ketvirtas gyventojas. Apklausos rodo, jog net 80 proc. rūkančiųjų tai daryti pradėjo dar nesulaukę pilnametystės. Dažniausia priežastis – noras pritapti, susirasti bendraminčių, baimė atrodyti prastesniam. Tuo metu cigarečių daroma žala organizmui jiems mažiausiai rūpi. Todėl siekiant, kad kuo mažiau jaunuolių turėtų šią priklausomybę, ugdymo įstaigose švietėjiška veikla, pokalbiai su tėvais yra būtini.

Vievio gimnazijoje gegužės mėnesį vyko įvairios veiklos, susijusios su rūkymo prevencija, intervencija. Socialinė pedagogė Aistė Apyvalienė 5-6 klasių mokiniams vedė paskaitas-protų mūšius „STOP RŪKYMUI“. Dailės mokytoja Violeta Debesienė ir socialinė pedagogė Aistė Apyvalienė organizavo piešinių parodą. Dalyvavo 5-8, I-II  gimnazinių klasių mokiniai. Geriausi darbai atrinkti Elektrėnų savivaldybėje organizuojamam konkursui „Noriu pasaulio be dūmų“.

Tamo dienyne gegužės mėn. vyko anoniminė moksleivių apklausa apie rūkymo paplitimą, priežastis ir pasekmes. Apklausos uždaviniai – vertinti rūkymo paplitimą tarp moksleivių; įvertinti moksleivių elgesio modelius ir nuostatas dėl rūkymo; pateikti rekomendacijas, kaip sumažinti mokinių rūkymo paplitimą.

Gimnazijos erdvėse esančiuose stenduose, mokiniams dalijamuose lankstinukuose buvo pateikta medžiagos apie rūkymo poveikį sveikatai. Beveik visi rūkantieji žino, kad daro didelę žalą savo organizmui, tačiau retas žino, kaip tai vyksta. Atminkite – tabako dūmuose aptinkama apie 4000 cheminių junginių, iš kurių keli šimtai (tarp jų – apie 70 kancerogenų, sukeliančių vėžį) yra kenksmingi žmogaus sveikatai. Šios medžiagos ne tik alina imunitetą, tačiau tiesiogiai žaloja lūpas, burnos ertmę, gerklas, bronchus, o tai gali turėti įtakos gerklų, stemplės, plaučių, netgi skrandžio, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžio atsiradimui.

Saugokime save ir kitus, būkime sveiki.

Parengė socialinė pedagogė metodininkė Aistė Apyvalienė 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos