Pirmosios pagalbos mokymų pamokos

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-05-23
  • Kategorija: Renginiai

Gegužės mėnesį per žmogaus saugos pamokas visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė Vievio gimnazijos mokinius mokė teikti pirmąją pagalbą. Susidomėję, sutelkę dėmesį, žmogaus gaivinimo aspektus aiškinosi net ir patys jauniausieji. Moksleiviai įgijo pradinio žmogaus gaivinimo įgūdžių: išorinio širdies masažo, atliekant krūtinės ląstos paspaudimus, dirbtinio kvėpavimo. Taip pat mokiniai aiškinosi įvairias nelaimingų atsitikimų situacijas, aptarė, kaip padėti  nelaimės ištiktam žmogui. Akcentuota, kad svarbiausia – išsaugoti nukentėjusiojo gyvybę, todėl gaivinimo negalima atidėlioti, o gaivinant svarbu atlikti tikslius, sistemingus, teisingus veiksmus, kad būtų atkurtos pagrindines gyvybines funkcijos – kraujotaka ir kvėpavimas.

Mokymams naudota  projekto „Sveikatos priežiūros paslaugų teikimo Elektrėnų, Jurbarko ir Prienų savivaldybių mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose gerinimas“ finansuojamo Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis įsigytas novatoriškas gaivinimo įgūdžių mokymo ir lavinimo manekenas „Brayden“. Jis grįžtamuoju ryšiu bei indikacine šviesa ir garsu vaizduoja realius gaivinimo rezultatus - koronarinę ir smegenų kraujo tėkmę, krūtinės paspaudimų bei gaivinimo kokybę.

Širdies masažo, dirbtinio kvėpavimo algoritmą bei pirmus gelbėjimo veiksmus privalu žinoti kiekvienam. Teikti pirmąją pagalbą nelaimės ištiktam žmogui nėra taip paprasta, geriausiai to išmokstama, įgyjant ne tik teorinių, bet ir praktinių žinių. Tačiau jeigu negalima skirti laiko mokymams, būtina pastudijuoti pirmosios pagalbos atmintinę, kad žinotumėte, kaip elgtis, kai iškyla pavojus žmogaus gyvybei.

Įsidėmėtina:
♦ jeigu nelaimės ištiktas žmogus yra netekęs sąmonės, būtina jį gaivinti nedelsiant, tuomet jo galimybė išgyventi padidėja net kelis kartus;

♦ gaivinant žmogų, svarbiausia yra krūtinės paspaudimai, galintys padėti išsaugoti gyvybę, kol atvyks greitoji medicinos pagalba;

♦ vaiko, skirtingai nei suaugusiojo, gaivinimą dėl fiziologinių savybių (vaiko pirmiausia sustoja  kvėpavimas, o suaugusio žmogaus – širdis) reikia pradėti nuo kvėpavimo takų atvėrimo ir oro įpūtimo – dirbtinio kvėpavimo;

♦ kad ir kokia pirmoji pagalba buvo suteikta nelaimės ištiktam žmogui, nevalia jo palikti be priežiūros, kol atvyks medikai. Ne tik todėl, kad gali pablogėti nukentėjusiojo būklė, medikams svarbu žinoti, kas nutiko ir kokie gelbėjimo veiksmai buvo atlikti.

Džiugu, kad mokiniai aktyviai dalyvauja  mokymuose. Pirmosios pagalbos mokymai tęsiami kasmet,  įgytos žinios tobulinamos. Nepamirškime, kad ,,Žmogus visuomet turi ateiti į pagalbą kitam žmogui“ (Teokritas).

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos