Stebuklingų Velykų belaukiant

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-04-21
  • Kategorija: Renginiai

Vis aukščiau kylanti saulė, sidabriniais kačiukais pasipuošusios blindės, miško atokaitoje mėlynuojančios žibutės, geltonus graižus iškėlę šalpusniai skelbė, jog artėja Šv. Velykos! 

Pavasarinė nuotaika sklandė ir Vievio gimnazijoje, kur balandžio 4-15 dienomis buvo vykdomas projektas „Šventų Velykų belaukiant“. Veiklų netrūko. 6a klasės mokiniai su technologijų mokytojomis Danguole Šumskiene ir Vaida Veršylaite įsuko pavasario švenčių ratą, gamindami šventines namų dekoracijas - pakabinamus kiaušinukus. Nesudėtinga šios dekoracijos gaminimo technologija pasidalijo bibliotekos vedėja Vega Selskienė. Reikėjo turėti paprastų smulkintų kiaušinio lukštų, putų polistirolo arba plastikinį kiaušinį, klijų „Lipalas“, vielutės pakabinimo kilputei, akrilinių ar aerozolinių dažų, įvairių dekoro elementų (plunksnelių, juostelių ir pan.), teptuką, karštų klijų pistoletą ir pasitelkti savo fantaziją. O jos mokiniams užteko!

Iš kiaušinių lukštų velykinius paveikslėlius kūrė 8A klasės mokiniai (technologijų mokytoja D.Šumskienė). 5-7 klasių mokiniai (technologijų mokytoja V. Veršylaitė) iš faneros gamino velykinius kiaušinius ir paukščius. Ne vieną dieną iš technologijų kabineto sklido malonūs kvapai. Tai 7 klasių mokiniai ruošė gardžius kepinius Šv. Velykoms.

Netradicinę pamoką  „Velykiniai papročiai ir tradicijos“ gimnazijos skaitykloje 5A klasės mokiniams vedė lietuvių kalbos mokytoja Asta Barauskienė, bibliotekininkė Lina Dzingienė ir Radijo žurnalistų būrelio narės Greta Babaitytė, Vakarė Bliujūtė. Greta ir Vakarė papasakojo apie Šv. Velykų šventimo tradicijas. Įdomu vien tai, kad šiandieninė šventė formavosi sujungiant krikščionių ir pagonių papročius, o žaidimai, dainos ir kiti šventimo atributai atkeliavo iš senų laikų. Mokiniai pasidalijo mintimis, ką jiems reiškia Šv.Velykos, kokių tradicijų laikosi savo šeimose, kokius mėgsta patiekalus. Bibliotekininkė paruošė atvirukus su kiaušinio trafaretu, mokiniai juos spalvino ir rašė linkėjimus savo šeimos nariams.

Integruota lietuvių kalbos ir gamtos pamoka „Senasis lietuvių tikėjimas ir gamta: paukščių kiaušiniai“  vyko 6C klasėje.  Įminę mįslę, mokiniai sužinojo, kokia bus pamokos tema. Mokytoja R. Bimbirienė pasekė sakmę, kaip atsirado pasaulis. Mokiniai sužinojo, kad vieni pirmųjų pasaulio kūrėjų buvo paukščiai. Jie ne tik sukūrė pasaulį, bet ir jį tobulino: kasė upes, rūpinosi vandenimis, o, pavyzdžiui, kregždės atnešė iš požemio pasaulio ugnį. Pagal mūsų protėvių požiūrį paukščiai, kaip Dangaus ir Žemės ryšininkai, buvo ypač garbinami. Žmonėms paukštis atnešdavo pavasarį, o kartu ir išsigelbėjimą nuo šalčio ir bado. Kiaušiniui buvo teikiama ypatinga galia. Kad ta galia sustiprėtų, kiaušiniai buvo dažomi ir įvairiais būdais marginami. Mokytoja L. Mickūnienė teigė, kad patys gražiausi margučiai - marginti gamtos. Mokiniai sužinojo, kurie paukščių kiaušiniai margiausi, didžiausi ir mažiausi. Paaiškėjo, kad paukščiai spalvina, margina kiaušinius tam, kad priderintų prie aplinkos, kad paslėptų nuo priešų. Mokiniai rinkosi, kurio paukščio kiaušiniai gražiausi. Be to, mokiniai mokėsi perskaityti ir velykinių margučių raštus, sužinojo, jog ne tik margučių raštai, bet ir spalvos turi savo reikšmę. Edukacines pamokėles „Margučių marginimas vašku“ 6 klasių  mokiniams vedė technologijų mokytoja D. Šumskienė.

Tikime, kad atgimstanti gyvybė, sugrįžtantys paukščiai ir su meile kurti atvirukai, gamintos dekoracijos, dažyti margučiai visiems suteikė naujų jėgų, atnešė puikią nuotaiką ir gerą savijautą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos