„Pinhole“ fotografija – laikas įgauna kitą prasmę

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2023-05-23
  • Kategorija: Renginiai

Vievio gimnazijos devintokai su mokytojomis Vida Jodke ir Vaida Barščevičiene Vievio Lazdynų Pelėdos bibliotekoje susipažino su lėtosios fotografijos metodu. Šią fotografijos meno rūšį pristatė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos multimedijų dizaineris Mindaugas Masaitis. Susitikimo metu dalyviams pristatytas neįprastas analoginės fotografijos metodas pinhole.

Dažniausiai pinhole naudojamas su Camera obscura. Išvertus iš lotynų kalbos, tai reiškia „tamsus kambarys“ – šviesai nepralaidi dėžutė arba erdvė, kurioje formuojamas atvirkštinis vaizdas, patekęs pro skylutę. Vaizdas gali būti fiksuojamas ant šviesai jautrios medžiagos – fotopopieriaus arba fotojuostelės. Pinhole – pasaulio matymo filosofija, kurioje laikas įgauna kitokią prasmę. Pinhole fotografijoje sustabdyta ne akimirka, o pats fotografas. Tai – lėto mąstymo ir gyvenimo patyrimo rezultatas, kai vaizdas formuojamas ne tiksliais skaičiais, o jausmais ir ryšiu tarp žmogaus ir fotografuojančios dėžutės.

Edukacijos metu moksleiviai sužinojo, kaip buvo apibūdinama pirmoji fotografavimo technika, susipažino su visu analoginės fotografijos procesu, esminiais fotografijos principais bei kūrybiniu fotografijos technikos panaudojimu. Nenaudodami beveik jokių techninių priemonių ir iki šiol išrastų fotografavimo patogumų – aštrios optikos ir automatinių užraktų, blykstės žybsėjimo ir kelių kadrų per sekundę – moksleiviai tapo tikrais fotografais: su  rankų darbo fotokamera jaunuoliai pasiruošė konkrečiai fotosesijai, fiksavo Vievio vaizdus, vieni kitus bei ryškino nuotraukas.

Informaciją pateikė mokytoja Vida Jodkė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos