Vykdydami projektą „Bridges“ susipažįstame, draugaujame, bendradarbiaujame

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2023-12-14
  • Kategorija: Renginiai

„Bridges“ –  kas tai?

Projektas „Bridges“ (liet. „tiltai“) gimė ieškant Vievio gimnazijos ir Elektrėnų „Ąžuolyno“ progimnazijos mokinių ilgalaikio bendradarbiavimo galimybių. Pavadinimo autorė  –  anglų k. mokytoja Asta Makarevičiūtė –  tiltą pasirinko kaip abiem miesteliams būdingą bruožą ir ryšio kūrimo simbolį. Atsižvelgdami į mokinių amžiaus tarpsnių ypatumus, sezonines oro sąlygas, susisiekimo galimybes, istorines žinias apie gyvenamąją vietą, tarpdalykinės integracijos galimybes ir mokymo turinį, šaltuoju metų laiku bendradarbiauti pasirinkome tokias formas: susirašinėjimas laiškais, komandinių užduočių rengimas gyviems susitikimams ir veikloms lauke pavasarį.  Kiekvieną trečiadienį laukdavome pašto siuntos, susitikdavome aptarti būsimų veiklų, pasidalinti mokinių lūkesčiais, potyriais bei vertinimais. 

Susipažinti  ir mokytis bendradarbiaujant

„Bridges“ projekto metu, domėdamiesi savo krašto istorija, mokydamiesi geranoriškumo bei empatijos, bendradarbiaudami skirtingų gebėjimų, amžiaus, lyties grupėse bei kūrybiškai spręsdami iškilusias problemas, įgijome naujos patirties. Planuodami ir atsakingai rengdami komandines užduotis, išmaniai naudodamiesi technologijomis, apdorodami bei pristatydami surinktą informaciją, susipažinome ir  geriau vienas kitą pažinome. Stengėmės įveikti viešojo kalbėjimo baimę, mokėmės išreikšti savo nuomonę, išsakyti pastabas, suprasti ir atliepti kito lūkesčius. Taip pralėkė du „Bridges“ projekto etapai. Projekte dalyvavo apie keturiasdešimt Elektrėnų savivaldybės Vievio gimnazijos 6-8 klasių bei „Ąžuolyno“ progimnazijos 5-8 klasių mokinių.

Netradiciškai pristatyti save

Pirmas projekto etapas buvo skirtas kūrybiškam savęs pristatymui. Norėdami susipažinti su bendraamžiu iš kitos mokyklos, turėjome netradiciniame laiške – piešinyje, dėlionėje, koliaže ir kt. – paminėti svarbiausius asmeninius ar su savo šeima susijusius dalykus. Gavę tokius laiškus iš kitos mokyklos, rašėme atsakymus: remdamiesi spalvotomis užuominomis, bandėme atspėti laiškų autorių vardus, pomėgius, amžių ir kitus paminėtus dalykus. Vėliau, jau kitame laiške, kiekvienas anglų kalba prisistatėme, atskleidėme visas užkoduotas detales, patvirtinome ar paneigėme gautas įžvalgas.

Atrasti, ragauti, sužinoti ar įveikti iššūkius su draugais

Projekto antro etapo veiklos leido geriau pažinti vieniems kitų gimtuosius miestelius. Vieviečiai parengė tris orientaciniam žaidimui „Discover Vievis“ skirtus klausimynus su užduotimis, žemėlapiais, nuotraukomis, informacija apie miestelio lankytinas vietas ir pirmieji sulaukė svečių. Aktyviausiai dalyvavo 6B ir 6C klasių mokiniai, o 6A klasei atstovavo tik viena keturių mokinių komanda. Tikėjomės palankaus oro ir susitikimo dieną nekantriai laukėme nepažįstamųjų iš Elektrėnų. Pasiskirstę į komandas, patraukėme atrasti Vievio įdomybių.

Papietavę „Sėkmės užeigoje“ ar netoliese esančiose maitinimo vietose, susitikome prie Vievio ežero, kur išrinkome sėkmingiausias komandas bei pasidalijome įspūdžiais, išbandėme tinklinio aikštelės smėlį. Vėliau palydėjome svečius iki autobuso. Nekantraudami  laukėme smagaus susitikimo jų miestelyje.

Atsakomojo vizito metu, atrasdami netikėčiausius Elektrėnų kampelius, ragaudami populiariausius paauglių patiekalus, maudydamiesi, žaisdami ar tiesiog bendraudami pliaže, rinkome „Scavenger Hunt“ taškus. Gegužės – birželio mėn. į svečius vykome keturis kartus. Kiekvieno susitikimo metu tyrinėdami miestelį įveikdavome  9-10 km atstumą, todėl dažniausias atsakymas į klausimą „Kaip sekėsi?“ būdavo: „Kiek daug reikėjo nueiti“, „ Kaip pavargome“, „Karšta ir skauda kojos“.

Nėra to bloga, kas neišeitų į gera

Paskutinio susitikimo metu jau pradėjome kurti planus kitiems metams ir kitiems pasimatymams. Skaudžiausia, kad ne visiems susirašinėjusiems dalyviams pavyko gyvai susitikti, nes laiškai nebuvo registruoti ar kitaip paženklinti. Buvo ir tokių atvejų, kad siuntėjas taip ir nesulaukė atsakymo. Tačiau smagu, kad dauguma dalyvių labai džiaugėsi susipažinę, susidraugavę, įdomiai praleidę laiką bei daug vieni apie kitus ir draugų gimtąjį miestelį sužinoję. Svarstėme, kaip ištaisyti klaidas. Nusprendėme surengti vieną didžiulį visų dalyvių pasimatymą rudenį, jau kitais mokslo metais. Kažin, ar gerokai ūgtelėjusius ir pasikeitusius per vasarą  vieniems kitus pavyks atpažinti?!

2023-12-21 ,,Film Festival”

Tik savaitė liko iki 2023-2024 m.m. ,,Bridges” projekto trečio etapo dalyvių susitikimo Elektrėnų ,,Ąžuolyno” progimnazijoje. Laukia filmų peržiūra ir iškilminga geriausių kūrėjų, režisierių bei pagrindinių vaidmenų atlikėjų apdovanojimo ceremonija. Jau greitai!

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos