Sveikos mitybos pamokos

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2024-10-25
  • Kategorija: Renginiai

Sveikam gyvenimo būdui Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja sveiką ir subalansuotą mitybą bei reguliarų fizinį aktyvumą. Sveika mityba apima kasdienį pusryčiavimą ir gausų šviežių vaisių bei daržovių vartojimą (bulvės, saldžiosios bulvės ir kitos krakmolingos šaknys nepriskiriamos vaisiams ar daržovėms), atsisakymą maisto, kuriame mažai maistinių medžiagų, daug cukraus, sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos.

Nepusryčiaujantys moksleiviai energijos trūkumą dažnai kompensuoja valgydami saldumynus. Tyrimų duomenimis, bent kartą per dieną 1 iš 4 mokinių valgo saldumynų, o 1 iš 6 vartoja saldžių gėrimų. Tiek suaugusiems, tiek vaikams PSO rekomenduoja sumažinti laisvųjų cukrų suvartojimą iki mažiau nei 10% visos suvartojamos energijos, o idealiu atveju – iki mažiau nei 5% (laisvieji cukrūs apima monosacharidus ir disacharidus, kuriais saldinamas maistas, bei natūraliai sirupuose, vaisių sultyse, vaisių sulčių koncentratuose esantys cukrūs).

Jauniausiems gimnazijos mokiniams pamokas ,,Kodėl mokiniams būtina reguliariai pusryčiauti?“, „Sveikos mitybos rekomendacijos“ vedė visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė. Tikslas – gilinti sveikos mitybos pagrindus, akcentuoti svarbiausius mitybos principus bei pusryčių naudą sveikatai. Užsiėmimų metu mokiniai prisiminė sveikos mitybos pagrindus ir jų taikymą savo gyvenime. Į grupes suskirstyti moksleiviai „minčių lietus“ metodu užrašė, o paskui aptarė problemas: ,,Vaikai nevalgo pusryčių”, ,,Mokiniai nežino, ką reikia valgyti pusryčiams”, ,,Mokiniai nespėja pavalgyti pusryčių”. Savo atsakymus kiekviena grupė pristatė klasei, diskutavo ir visi kartu aptarė pasiūlymus.

Mokiniai atliko namų užduotis – pusryčių valgė uogomis ar vaisiais ir natūraliu jogurtu paskanintą kruopų košę, pilno grūdo duonos sumuštinius su sūriu, kiaušiniais bei salotomis. Šie pusryčiai užfiksuoti nuotraukose. Pusryčiai – svarbus energijos šaltinis sėkmingai dienos pradžiai. Puiku, jei kiekvieną rytą jie vis įvairesni. Norite būti sveiki – pusryčiaukite.

Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas