Integruotos pamokos „Naujoviški tabako gaminiai – nauja grėsmė sveikatai“

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2024-04-22
  • Kategorija: Renginiai

Susirūpinimą kelia palyginti neseniai atsiradę ir sparčiai išpopuliarėję  rūkomieji gaminiai – elektroninės cigaretės ir kaitinamojo tabako gaminiai (heets) – ir jų tiek ilgalaikis, tiek trumpalaikis poveikis sveikatai. Siekdama ugdyti sveikatos išsaugojimo svarbos suvokimą, gimnazijos visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė 6-7 klasių mokinius supažindino su elektroninių cigarečių ir naujų psichoaktyvių medžiagų grėsme jauno žmogaus sveikatai.

Mokiniams buvo paaiškinta apie elektroninių cigarečių skystyje esančias kenksmingas medžiagas, keliančias grėsmę širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemoms (sumažėja fizinis pajėgumas sportuojant, greitai pavargstama, sunku kvėpuoti), neuroreguliacijai, darančiai įtaką smegenų ir plaučių struktūriniams pokyčiams, sutrikdančiai refleksus, reakcijas. Taip pat kalbėta apie nikotino sukeliamą priklausomybę, labai greitai išsivystančią dėl „patogaus“ vartojimo. Pabrėžta, jog elektroninių cigarečių vartojimo pasekmės sunkiai nuspėjamos dėl to, kad jose esantis skystis gali būti papildytas įvairiomis nuodingomis medžiagomis (vaistais, narkotikais), ir todėl, kad, patiems mėginant pasigaminti skystį, gali būti  keičiamas nikotino ir kitų sudedamųjų dalių kiekis.

Buvo kalbama apie pavojų keliančias naujas psichoaktyviąsias medžiagas (new psychoactive substances), kurios internetinėje prekyboje parduodamos kaip natūralūs ar legalūs produktai (legal highs, designer drugs), pavyzdžiui: skystis elektroninėms cigaretėms, impregnuoti lapeliai, maisto papildai, nosies purškalai ir pan. Šių produktų gamintojai nenurodo produkto sudėtyje esančių sintetinių medžiagų pavadinimų bei jų kiekių. Nežinomoms medžiagoms ir nežinomais kiekiais patekus į organizmą, galimi rimti sveikatos sutrikimai: haliucinacijos, traukuliai, širdies ritmo ir kvėpavimo sutrikimai, net mirtis.

Pamokų metu mokiniai turėjo galimybę patirti, kiek ilgiau užtrunka atlikti tą pačią veiklą susilpnėjus pojūčiams. Užsiėmimams naudotas prevencinis žaidimo rinkinys „Boozed & Confused Nighttime Goggles“ – boulingo kėgliai, kamuoliukai, demonstraciniai akiniai, imituojantys, kaip alkoholis veikia vairuotojo reakcijos laiką ir koordinaciją vairuojant naktį.

Ugdymo įstaigose vykdoma psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija bus veiksminga tik tuomet, kai jos idėjas palaikys visa bendruomenė, kurdama tokią aplinką, kurioje jaunimas galėtų augti saugiai.

Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos