Pamokos „Sustok akimirksnį. Įvertink riziką“

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2024-06-26
  • Kategorija: Renginiai

Jaunimas priklauso didžiausiai nelaimingų atsitikimų rizikos grupei. Jauni žmonės labiau linkę rizikuoti ir prasčiau suvokia galimas savo veiksmų pasekmes, mėgsta tyrinėti savo galimybių ribas ir ieškoti nuotykių. Tai lemia, jog kasmet maždaug 210 tūkst.  13-24 metų amžiaus žmonių dėl sužalojimų atsiduria pirmosios pagalbos skyriuose ir daugiau nei 13 tūkst. atvejų sužalojimai būna sunkūs.

Norėdama išmokyti mokinius daryti tai, ką jie mėgsta, ir išvengti nelaimingų atsitikimų, visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė gegužės-birželio mėn. vedė užsiėmimus „Sustok akimirksnį. Įvertink riziką“. Svarbu informuoti mokinius ir pateikti pavyzdžių, kad traumos dažnai patiriamos esant netinkamai vietai, netinkamam laikui ir netinkamiems veiksmams. Mokiniai buvo mokomi atsakingai įvertinti rizikingas veiklas bei jų pasekmes. Buvo diskutuojama apie jaunų žmonių asmenines savybes ir šių savybių ryšį su rizikingu elgesiu, reakcijos laiką ir gebėjimą įvertinti pavojus, pasirinkimo variantus ir vertinimo metodus, padedančius sumažinti riziką. Aiškinama, jog akimirksnį būtina stabtelti ir įvertinti situaciją, nuspręsti, ką daryti, tuomet ir pavojaus rizika bus mažesnė.

Veiklų metu buvo aptariama, kad nelaimingo atsitikimo tikimybė ne visuomet yra vienoda – mažai tikėtina, jog sėdint ant kėdės įvyks nelaimingas atsitikimas, tačiau pasisekė, jeigu neįvyko avarija važiuojant dviračiu. Buvo rodoma vaizdo medžiaga, iliustruojanti rizikingas situacijas (jaunimo mėgstami užsiėmimai ir triukai leidžiant laisvalaikį, sportuojant ir atliekant sudėtingus judesių elementus, taip pat rizikos grupei priklausančių ugniagesių, pareigūnų, kriminalistų darbo specifika, kaip įvertinamos rizikingos, gyvybei pavojingos situacijos). Mokiniai analizavo situacijas, diskutavo, kaip buvo galima išvengti nelaimių, sužalojimų ir kokie veiksmai netinkami: žaidimams su kamuoliu pasirinktas daugiaaukščio stogas, slėpynių žaidžiama statybų aikštelėje, važinėjamasi  ant konteinerių ar pavojingų briaunų. Moksleiviai aptarė pavojingas situacijas, kurioms dažnai įtakos turi ir alkoholio vartojimas.

Užsiėmimų metu buvo aiškinama, kaip jaunimas patenka į pavojingas situacijas, supažindinama su jų pačių išankstinėmis nuostatomis. Kad jauni žmonės suvoktų, jog jie gali apsisaugoti patys ir apsaugoti draugus nuo daugelio problemų ir skausmo, reikia tik išmokti geriau vertinti riziką. Daugelio traumų ir susižalojimų būtų galima išvengti, jei žmogus laiku sustotų ir akimirką pagalvotų apie tai, ką daro ar ką ruošiasi daryti.  

Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė       

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas