,,Tas magiškas žvaigždžių pasaulis”

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2024-06-12
  • Kategorija: Renginiai

Ir senovės civilizacijų, ir šiuolaikinio modernaus pasaulio žmones žavi magiškas žvaigždžių pasaulis. Visai nesvarbu, kokios tautybės ar rango žmogus žvelgia į dangų, – visus juos vilioja keisti dangaus kūnai ir jų skleidžiamos paslaptingos šviesos.

Visiems geriausiai yra žinoma  Šiaurės žvaigždė. Ji nuolat spindi toje pačioje vietoje, todėl dažnai vadinama dangaus vinimi. Pagal šią žvaigždę seniau orientuodavosi žvejai ir jūrininkai. Betliejaus žvaigždė – Evangelijoje pagal Matą aprašyta paslaptinga žvaigždė, susijusi su Jėzaus gimimu, buvusi kelrode trims išminčiams. Pagal Rytinę ir Vakarinę žvaigždes senieji lietuvių ūkininkai pradėdavo ir baigdavo darbus. Jei žmogui visada sekasi, jei jis visuomet išvengia nesėkmių, yra sakoma: „Gimęs po laiminga žvaigžde“. Nenumaldomas noras labiau pažinti žvaigždžių pasaulį, orientuotis erdvėje ir laike, paskatino astronomijos mokslo atsiradimą.

Birželio mėnesį 8 klasių mokiniams buvo organizuotos integruotos pamokos, kurių metu jie išsamiau susipažino su astronomija, žvaigždynais, horoskopais, knygomis ir eilėraščiais, kuriuose minimi dangaus kūnai. Fizikos pamokoje mokiniai nagrinėjo žvaigždynus ir jų susidarymo ciklą, gamino planetų modelius, anglų pamokoje kiekvienas sukūrė aprašą apie savo zodiako ženklą, dailės pamokos metu šiuos aprašus iliustravo piešiniais. Gimnazijoje, šalia fizikos kabineto, buvo surengta  mokinių darbų bei knygų ir eilėraščių apie žvaigdes paroda.

Vasara – nuostabus metų laikas, kada „lyja žvaigždėmis“. Rugpjūčio mėnesį dangaus skliaute plika akimi galėsime stebėti krentančias žvaigždes – perseidus meteorus. Pamatę krentančią žvaigždę, nepamirškite sugalvoti slapto noro. Svarbiausia – nuoširdžiai patikėti stebuklu ir jis būtinai išsipildys!

Bibliotekos vedėja Vega Selskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas