Netradicinė fizikos pamoka

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-11-13
  • Kategorija: Renginiai

Lapkričio 11 d. fizikos pamoka Vievio gimnazijos IIB klasėje buvo kiek neįprasta. Mokytoja O. Fylerytė pamokos temą “Radijas, radijo imtuvų veikimo principas” mokiniams pateikė siedama teoriją su praktika. Netradicinės pamokos metu mokiniai sužinojo, kad daugelis pasaulio mokslininkų dar 19a. pabaigoje eksperimentavo su elektromagnetinėmis bangomis (D. Maksvelas, H. Hercas, E. Branli, A. Popovas, N. Tesla, G. Markonis ir kt.). 1893 m. Sent Luise, Misūryje, Nikolas Tesla pademonstravo radijo ryšio veikimo principus ir pirmąją radijo transliaciją. Italų išradėjo G. Markonio sukurta ir užpatentuota radijo ryšio sistema 1896 m. dar vis nebuvo tobula. Jo sistemą patobulino jau minėtas N. Tesla. Pirmąjį tranzistorinį radijo imtuvą 1960 m. sukonstravo ,,Sony” korporacija. Pirmieji radijo imtuvai buvo skirti telegrafo signalų priėmimui.

Reguliarios Lietuvos radijo programos transliacijos pradėtos 1926 m. iš Kauno radijo stoties. Tais pačiais metais Lietuvoje buvo užregistruoti 323 radijo imtuvai. Visgi pirminė radijo funkcija buvo karinė. Kiek vėliau radijas savo klausytojams ne tik pranešdavo žinias ir naujienas, bet ir pratino juos prie muzikos, dainų ir šokių.

Netradicinę pamoką pratęsė bibliotekos vedėja V. Selskienė, pakvietusi visus pažiūrėti trumpo, tačiau įdomaus filmuko apie Zarasų rajone, Salako seniūnijoje, esantį Tiltiškių vandens malūną ir jame įsikūrusį radijo muziejų. Išsamus ir intriguojantis malūno savininko ir radijo imtuvų muziejaus įkūrėjo Daliaus Bučenkos pasakojimas apie radijo atsiradimo istoriją ir senuosius radijo imtuvus paskatino norą iš arčiau juos pamatyti. V. Selskienė paragino mokinius kada nors būtinai aplankyti šį muziejų ir pakvietė visus apžiūrėti čia pat gimnazijoje eksponuojamos vintažinių radijo imtuvų parodos. Smalsiais žvilgsniais mokiniai tyrinėjo eksponatus ir mėgino prisiminti, ar panašių radijo imtuvų turėjo ir jų skleidžiamų garsų klausė seneliai ar tėvai.

Laiko ratas nepaliaujamai sukasi, metai keičia metus, naujos technologijos išstumia senąsias, tačiau tai, kas sukurta, visuomet išliks kaip stiprus pamatas ateities kartoms.

                                                                                                               Vega Selskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos