,,Kas pasidalina su kitu, tas laimi“

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-11-13
  • Kategorija: Renginiai

Didėjantis atotrūkis tarp šiuolaikinio žmogaus būties ir senųjų tradicijų kelia klausimus, kaip įtaigiau supažindinti mokinius su margu tradicinės kultūros lobynu. Etnokultūros žinios perteikiamos gimtosios kalbos, literatūros, meno disciplinų pamokose. Ypač integruota veikla sukuria prielaidas domėtis savo krašto, tautos praeitimi, senąja kultūra, ugdyti atsakomybės jausmą už kultūrinio palikimo išsaugojimą ir kūrybišką jo plėtojimą. Puoselėjant etnokultūros tradicijas stiprinamas bendruomeniškumas.

Tokių tikslų ir buvo siekiama 5A klasėje vykusioje integruotoje lietuvių kalbos ir technologijų pamokoje ,,Kas pasidalina su kitu, tas laimi“. Pamoka skirta šiek tiek primirštai, nors ir  gilias tradicijas turinčiai Šv. Martyno, arba Baltojo oželio, dienai paminėti. Mūsų senoliams tai buvo paskutinė rudens šventė. Lietuvių kalbos mokytoja R. Bimbirienė papasakojo legendą, kaip Šv. Martynas pasidalino apsiaustu su sušalusiu elgeta ir įžiebė šilumą bei viltį pavargėlio širdyje. Žiūrėdami filmuotą medžiagą, mokiniai sužinojo apie šios dienos papročius Lietuvoje. Šv. Martyno diena – tai vilties ir gerumo šventė, mokanti supratingumo ir gailestingumo. Penktokai dalijosi mintimis apie gerumo, gailestingumo svarbą, rašė nuoširdžius palinkėjimus nepažįstamiems žmonėms. Neatsiejamas šios dienos simbolis – žibintas. Todėl technologijų mokytoja V.Veršylaitė pakvietė į kūrybines dirbtuves. Išradingi penktokai iš tuščių stiklainių gamino žibintus, juos dekoravo.

Šie žibintai su mokinių palinkėjimais buvo padovanoti Kazokiškių vaikų dienos centrui ir lapkričio 11-osios vakarą sužibo prie Kazokiškių seniūnijos pastato, visiems dovanodami šviesų, gražių sielų šventę. Juk ,,kas pasidalina su kitu, tas laimi“.

Jaunieji žurnalistai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas