Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2023-11-13
  • Kategorija: Renginiai

Mūsų gimnazijos I klasių mokiniai lapkričio 7-9 dienomis dalyvavo Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursuose, skirtuose gerinti mokinių žinias apie nacionalinį saugumą, piliečių vaidmenį valstybės gynyboje, suteikti jiems praktinių įgūdžių. Šį projektą Lietuvos šaulių sąjunga įgyvendina kartu su Krašto apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijomis.

Jau pirmą dieną gimnazistai aktyviai įsitraukė į įvairias veiklas. Mokiniai buvo suskirstyti į tris grupes. Pirmą dieną jie išklausė paskaitą apie tai, ką daryti ekstremalių situacijų metu, kaip suteikti pirmąją medicinos pagalbą ne tik su vaistinėlėje esančiomis priemonėmis, bet ir su aplinkoje esančiais daiktais; pagilino žinias, ką daryti patyrus traumą, apalpus, susižeidus. Buvo įdomu sužinoti, kaip išgyventi miške, kaip geriausia apsirengti, ką būtina turėti kuprinėje ir kaip laikytis asmens higienos lauko sąlygomis. Taip pat mokiniai turėjo progą pamatyti JAV bei Lietuvos kariuomenių maisto pakuotes, palyginti jų sudedamąsias dalis. Visiems labai patiko virti ir valgyti košę bei paragauti pakuotėje esančio maisto.

Antrą dieną jaunuoliai mokėsi išgyventi lauko sąlygomis. Užsiėmimų metu susipažino su karo topografijos pagrindais: mokėsi orientuotis aplinkoje naudodamiesi kompasu, žemėlapiu, nustatyti koordinates. Be to, mokiniai statė palapines, mokėsi rišti įvairių tipų mazgus. Mokymų metu gimnazistai turėjo galimybę susipažinti ir su taiklaus šaudymo principais. Patys pamėgino po keletą kartų iššauti iš pneumatinio ginklo. Po pratybų visi džiaugėsi pasiektais rezultatais ir laukė žygio, kurio metu galės pritaikyti įgytas žinias praktiškai.

 Trečia mokymų diena buvo pati įdomiausia – gimnazistai leidosi į penkių valandų žygį. Dalyviai turėjo įveikti apie 10 km pėsčiomis, stotelėse atlikti įvairias užduotis. Tai buvo tikras mokinių ištvermės išbandymas. Jį įveikusiems įteikti Lietuvos šaulių sąjungos pažymėjimai.  

Trys dienos prabėgo labai greitai. Šie užsiėmimai mokiniams davė daugiau pasitikėjimo savimi ir savo jėgomis. Beveik visi mokymų dalyviai tikino, jog panašiuose kursuose dalyvautų dar kartą. Mokiniams patiko, kad kursuose buvo dėstomos ne tik teorinės žinios, bet ir lavinami praktiniai įgūdžiai, kaip ištikus nelaimei pasirūpinti savimi, šalia esančiu žmogumi ir, žinoma, savo šalimi.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Valda Karmazienė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos