Viktorina „Ką žinau apie sveiką mitybą?”

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2023-11-15
  • Kategorija: Renginiai

            Šiandien niekas neabejoja, kad mityba – sveikatos pagrindas ir vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių gyvenimo kokybę. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) bei įvairių mokslinių šaltinių duomenys rodo, jog netinkama mityba  daro įtaką gyventojų mirtingumui, o sveika mityba padeda išvengti daugelio lėtinių neinfekcinių ligų bei saugo ir stiprina gyventojų sveikatą. Deja, dar daugelis visuomenės narių mitybai neskiria pakankamai dėmesio.

            Teigiama, kad mitybos įpročiai susiformuoja ir įsitvirtina vaikystėje bei paauglystėje, todėl šiuo laikotarpiu įgyti maitinimosi įgūdžiai dažniausiai išlieka visą gyvenimą. Vaikų ir paauglių mitybos įpročiai kelia vis didesnį susirūpinimą specialistams, kadangi vaikų, o ypač paauglių, maisto racione sveikus maisto produktus keičia nesveikas, mažą mitybinę vertę turintis maistas. Daugelio 11-18 m. amžiaus Lietuvos moksleivių mityba nėra sveika, kadangi kasdien vaisius ir daržoves valgo tik apie 30 proc., o reguliariai pusryčiauja apie 50 proc. paauglių. Mokinių mityba skiriasi priklausomai nuo lyties ir amžiaus: mergaitės dažniau vartoja sveikatą stiprinančius maisto produktus, tačiau dažniau valgo ir saldainius bei šokoladą, berniukai dažniau vartoja menkos mitybinės vertės maisto produktus, tačiau reguliariau pusryčiauja.

            Prielaidos, kodėl Lietuvos mokiniai sveikų maisto produktų vartoja nepakankamai, gali būti įvairios: pirmiausia, paauglių mitybos įpročiams turi įtakos visos visuomenės mityba, įgaunanti daugiau „vakarietiškai“ mitybai būdingų bruožų; antra, paauglystė yra laikotarpis, kai mažėja tėvų, o didėja draugų įtaka, lemianti labiau nesveiką negu sveiką mitybą. Pagrindinės mokinių mitybos problemos yra šios: nevalgoma pusryčių; užkandžiaujama saldžiai ir riebiai; geriama daug gaiviųjų gėrimų, kuriuose yra dirbtinių saldiklių ir sintetinių dažiklių; mėgstamas greitai pagaminamas maistas; vartojama per mažai daržovių; bandomos įvairios dietos.

            Spalio mėn. Vievio gimnazijos 7, 8, I gimnazinių klasių mokiniai dalyvavo viktorinoje, kurios tikslas – gilinti sveikos mitybos žinias. Viktoriną „Ką žinau apie sveiką mitybą?” parengė visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė. Iš pradžių mokiniai pasiskirstė į komandas (dalyvavo ne tik moksleiviai, bet ir mokytojai) ir kartu sukūrė savo komandoms pavadinimus. Keturiuose viktorinos etapuose buvo klausiama apie vaikams tinkamą ar netinkamą maistą, vandens ir mineralinių medžiagų reikšmę organizmui, vitaminų reikšmę sveikatai. Komandų nariai kiekvieną viktorinos klausimą ar užduotį aptarė, užsirašė atsakymus. Tuomet pasitikrino bei aptarė teisingus atsakymus ir suskaičiavo balus. Draugiškai nusiteikę sveikino viktorinos nugalėtojus.

            Įdomiai pateiktos žinios ilgiau išlieka atmintyje bei skatina puoselėti sveiką gyvenseną.

Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos