Aplinkosauginio ugdymo veiklos

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-11-24
  • Kategorija: Renginiai

Ekologija, aplinkos apsauga, tvarumas – šiomis temomis šiuolaikinėje visuomenėje kalbama labai dažnai. Žinoma, šiandien aktualūs klausimai neaplenkia ir Lietuvos mokyklų. Formaliame ir neformaliame ugdyme atsiranda vis daugiau praktinio gamtos pažinimo ir aplinkos tausojimo elementų, švietimo įstaigos aktyviai dalyvauja projektuose ir stengiasi diegti tvaraus išteklių vartojimo praktikas savo veikloje. Ir mūsų gimnazijoje mokiniai nuolat skatinami domėtis aplinka, stengiamasi formuoti aplinkai draugiškus įpročius.

Lapkričio 18 dieną buvo surengta Nacionalinė aplinkosaugos olimpiada 7 ir 8 klasių moksleiviams. Šių metų olimpiados tema „Energija be ribų!“ Vievio gimnazijoje olimpiadą organizavo geografijos mokytoja Vida Jodkė. Savo žinias pasitikrinti bei praplėsti akiratį panoro 15 mokinių. Nuotoliniu būdu vykusioje olimpiadoje jie turėjo atsakyti į klausimus apie atliekų rūšiavimą ir perdirbimą, išgaunant elektronikos gamybai reikalingas žaliavas, taip pat gamybai reikalingų išteklių taupymą, gamybos poveikį aplinkai, tvarumo bei atsakingo vartojimo idėjas, žiedinės ekonomikos principus ir galimybes, globalią elektronikos atliekų augimo problematiką ir šių atliekų mažinimo galimybes bei priemones, aplinkos taršą elektronikos atliekomis bei pavojus gamtai bei žmonių sveikatai.

Technologijų mokytoja D. Šumskienė su IC klasės mokiniais dalyvauja aplinkosaugos akcijoje „Žaliasis raštingumas“. Mokiniai mokosi gaminti  kalėdines dekoracijas. Tam jie naudoja antrines žaliavas, mokosi taupyti gamtinius išteklius.

Gamtosauginę veiklą organizuoja biologijos mokytojai L. Mickūnienė ir J. Mickūnas, chemijos, žmogaus saugos mokytoja V. Grincevičienė. Jau ne vienerius metus mokykloje yra surenkami naudoti galvaniniai elementai. Daugelis mūsų žino, kad galvaniniai elementai – viena iš daugelio aplinkai pavojingų atliekų kategorijų, kurias būtinai reikia atiduoti nukenksminti ir perdirbti. Išeikvotų galvaninių elementų sudėtyje yra pavojingų aplinkai metalų: kadmio, švino, gyvsidabrio, nikelio, ličio ir kt. Taip pat surenkama ir smulki buitinė ir kompiuterinė technika. Praėjusiai metais buvo surinkta 50 kg baterijų ir 10 kg buitinės technikos.

Darnaus vystymosi, aplinkai draugiško elgesio,vartojimo temomis šiek tiek kalbama ir etikos, lietuvių ir užsienio kalbų, fizikos pamokų metu.

Jaunieji žurnalistai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos