Koreguojamoji mankšta

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2023-06-06
  • Kategorija: Renginiai

Gegužės mėn. Vievio gimnazijos 5-6 kl. mokiniams per fizinio ugdymo pamokas vyko užsiėmimai "Koreguojamoji mankšta laikysenai formuoti, pečių lankui, nugaros raumenims stiprinti".  Jų metu buvo naudojami dideli Gymnic kamuoliai, įsigyti iš  visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projekto lėšų. Gymnic mankštos kamuolys skirtas taisyklingai laikysenai, kūno lankstumui, pusiausvyrai, ištvermei ugdyti. Koreguojamų pratimų kompleksą sudarė ir užsiėmimus vedė visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė (pagal įgytą kineziterapijos kvalifikaciją). Specialūs pratimai su kamuoliu stiprina nugaros, krūtinės, pilvo, liemens raumenims, sėdint ant kamuolio stuburo padėtis tampa taisyklinga.

Kas lemia laikyseną?  Kad stovėdami ar sėdėdami nevirstume, kūno raumenys turi būti įtempti. Tai atlieka abipus stuburo besidriekiantys tvirti raumenys (Erector trunci) ir daugybė ilgesnių ir trumpesnių raumenų pluoštų, kurie jungia tarpusavyje atskirus slankstelius ir stuburo segmentus, taip pat ir pilvo raumenys. Nugaros ir pilvo raumenys yra labia svarbūs visos stuburo funkcinės sistemos stabilumui.

Laikysena – individuali įprastinė kūno padėtis judant ar nejudant. Ją lemia fiziologinės kreivės, kurios priklauso nuo įvairių kūno dalių svorio ir raumenų jėgos. Laikysena – ne tik harmoningas žmogaus išsivystymas, bet ir gera sveikata, grožis. Taisyklinga laikysena nebūna įgimta, ji formuojasi vaikui augant ir vystantis nuo pačių pirmųjų gyvenimo metų. Jaunesniame mokykliniame amžiuje (7-10 metų) toliau auga ir kaulėja skeletas, 14 metų amžiaus vaikams baigia formuotis stuburas ir tik tuomet išorės ir aplinkos sąlygos mažiau veikia kaulinį audinį. Taisyklinga kūno laikysena sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, galūnių kaulų ir vidaus organų vystymuisi bei veiklai. Taisyklingos laikysenos bruožai:

  • žiūrint iš priekio – galva laikoma tiesiai, pečiai vienodame aukštyje, klubų lygis simetriškas, trikampiai tarp nuleistų rankų ir liemens linijos simetriški;
  • žiūrint iš nugaros – galva laikoma tiesiai, pečiai vienodame aukštyje, menčių kampai viename lygyje, klubų lygis simetriškas;
  • žiūrint iš šono - smakras šiek tiek pakeltas, kaklas tiesus, galva tiesiai virš pečių, viršutinė nugaros dalis nežymiai suapvalėjusi, o apatinė – šiek tiek išgaubta, liemuo tiesus, pilvas plokščias, kaklo ir liemens linkiai maždaug vienodo dydžio.

Laikysenos formavimosi bei stuburo vystymosi profilaktika turi būti rūpinamasi nuo pat vaikystės. Nepakankamai judant, silpni raumenys nebefiksuoja stuburo padėties. Jei daug laiko praleidžiama sėdint, būtina treniruoti raumenis, kad jie gebėtų saugoti stuburą. Netaisyklinga laikysena – vienas labiausiai paplitusių vaikų skeleto ir raumenų sistemos sutrikimų: maždaug 25 proc. moksleivių diagnozuojama netaisyklinga laikysena.

Pagrindinė netaisyklingos vaikų kūno laikysenos atsiradimo priežastis – nepakankamas judėjimas. Dėl to stuburą palaikantys netreniruoti vaikų raumenys greitai pavargsta, todėl negalėdamas ilgai išbūti vienoje padėtyje, vaikas ją keičia kita, dažnai netaisyklinga. Ilgai sėdint (priverstinis, ramus, ilgas sėdėjimas pamokose, namuose ruošiant pamokas, prie  kompiuterių, televizorių), raumenys nepakankamai įtempiami, o jau pakenkti raumenys  pertempiami.

Laikysenos sutrikimus neatsiejamai lydi skoliozė, kuri sukelia negrįžtamus stuburo pakitimus. Dėl netaisyklingos laikysenos gali išsivystyti regos, širdies ritmo ir laidumo sutrikimai. Netaisyklingą laikyseną dažnai lydi krūtinės ląstos, pėdų deformacijos, dantų ir žandikaulių, sąkandžio patologija. Netaisyklinga kūno laikysena gali sąlygoti ir didesnį vaikų sergamumą uždegiminėmis kvėpavimo takų ligomis, nervų ir raumenų funkcijos sutrikimus.

Kokie galimi šios problemos sprendimo būdai? Fizinio ugdymo pamokose lavinti vaikų raumenų ištvermę koreguojamos mankštos pratimais, jei yra galimybė, lankyti plaukimo pamokas. Mokyklinės kuprinės svoris neturi viršyti 10 proc. mokinio kūno masės (būtina tikrinti kuprinių svorį, peržiūrėti, ar kuprinėje nėra nereikalingų tai mokslo dienai priemonių), galbūt kai kurie vadovėliai galėtų būti mokykloje, kad nereikėtų jų nešiotis kuprinėje, ar kuprinė būtų su ratukais, jos nereikėtų nešti (JAV praktika). Mokykloje vaikai turi sėdėti jų ūgiui pritaikytuose suoluose, į pamokų veiklą įtraukti trumpas mankštos pertraukėles, kaip alternatyvą pasiūlyti įrengti klasių sistemą (mokomasi vienoje klasėje ir pertraukų metu nesinešioja sunkių kuprinių, taip mokomasi pradinėse mokyklose) arba mokykloje įrengti „mokinių spinteles”, kur mokinai galėtų laikyti kuprines, sportinę aprangą ir visus mokyklinius reikmenis.

Tikslingos koreguojamosios mankštos pratimai stiprina vaikų ištvermę, gerina kvėpavimo funkciją ir stuburo kraujo apytaką, stiprina nugaros ir pilvo raumenis.

Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos