Integruota pamoka ,,Pakalbėkime apie žirgus…”

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2023-12-15
  • Kategorija: Renginiai

Lietuvos Respublikos Seimas, siekdamas paminėti 100 metų sukaktį, kai Plungės dvaro sodyboje buvo įsteigtas valstybinis žemaičių veislės arklių žirgynas, 2023-uosius metus paskelbė Žirgo metais. Ta proga Vievio gimnazijos bibliotekininkės V. Selskienė ir L. Dzingienė kartu su mokytojomis R. Bimbiriene ir L. Mickūniene 8C klasės mokiniams vedė integruotas pamokas. Technologijų mokytoja V. Veršylaitė šių pamokų ,,pagyvinimui” kartu su 7C klasės mokiniais pagamino medinių dekoracijų  – arkliukų.

Lietuvių kalbos ir literatūros pamokos metu mokytoja R. Bimbirienė pateikė mokiniams užduočių iš K. Borutos romano ,,Baltaragio malūnas”. Didesnis dėmesys buvo skirtas romano veikėjo Girdvainio paveikslui. Aptarta, kodėl šiam personažui buvo svarbūs jo žirgai, kodėl jais didžiavosi. Išsiaiškinta žodžių ,,stoniniai”, ,,obuolmušiai”, ,,eržilai” reikšmės. Mokiniai prisiminė, kad stebuklinėse pasakose, liaudies dainose žmogus negali atsidžiaugti bičiulyste su žirgu. Ten mitologiškai aiškinamos nepaprastos jo savybės – veržlumas, greitis, ištvermė, žmogaus supratimas ir ištikima tarnystė jam. V. Selskienė papasakojo apie senąją arklininkystę, jos raidą iki pat šių dienų, paskaitė lietuvių poetų (J. Marcinkevičiaus, P. Račiaus, V. Rudoko) eilėraščių ir pateikė keletą įdomesnių faktų apie apie arklius. L. Dzingienė pratęsė pokalbį apie žirgus ir žirgininkystę Lietuvoje, akcentavo, kad gruodžio 6-oji – šv. Mikalojaus diena – Lietuvoje nuo seno vadinta Arklių diena. Iš jos pasakojimo sužinojome apie Arklio muziejų, įsikūrusį Anykščiuose, apie pirmąjį Plungės žirgyną ir ten auginamus žemaitukų veislės žirgus, viena seniausių veislių Lietuvoje ir Europoje.

Pokalbis apie žirgus buvo tęsiamas biologijos kabinete. Biologijos mokytoja L. Mickūnienė kalbėjo apie šių gyvūnų fiziologiją, kūno sandarą, jų savybes. Bibliotekininkės mokiniams pateikė viktoriną apie žirgus. Po to IVB klasės mokinė Lėja Apanavičiūtė, lankanti jojimo pamokas Dubingių žirgyne, pasidalijo asmenine patirtimi. Ji mokiniams pademonstravo  inventorių, be kurio neapsieina nė viena jojimo pamoka. Galvos šalmas, įvairūs šepečiai, pentinai ir kiti kiek neįprasti daiktai keliavo iš rankų į rankas. Abiturientė papasakojo savo sėkmės istorijas, paminėdama ir keletą nelaimingų nutikimų, parodė filmuotų epizodų iš asmeninių jojimo pamokų. Mokiniams buvo įdomu klausytis, pamatyti ir suprasti, kada žirgas joja risčia, kada bėga zovada, kaip supranta žmogaus duodamas komandas ir kas gali nutikti, kai žirgas pajaučia laisvę…

Baigiantis kalendoriniams metams, kai už lango tyliai sninga ir slenka niūrios dienos, vis labiau norisi jaukių pasisėdėjimų, susibūrimų, kurie suartintų sužvarbusias žmonių sielas. Smagu dalintis žiniomis, asmenine patirtimi, įkvepiant jaunus žmones kaupti reikalingas žinias, siekti užsibrėžtų tikslų ir svajonių.  

Vega Selskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos