Klasės valandėlės „Kūno įvaizdis. Sveikatai pavojingas elgesys“

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2024-03-19
  • Kategorija: Renginiai

Protinė jaunimo sveikata yra labiausiai rūpestį kelianti problema Europoje. Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad kūno įvaizdis yra pagrindinis jauno žmogaus įsivertinimo komponentas. Neigiamas kūno vaizdas siejamas su sumažėjusia savigarba, depresija, savęs žalojimu, valgymo sutrikimais, rizikingu sveikatai elgesiu, sumažėjusiu socialiniu funkcionalumu ir įsitraukimu, prasta psichine sveikata. Taip pat negatyvus mąstymas apie išvaizdą tampa įpročiu, kurio sunku atsisakyti. Todėl nuspręsta su mokiniais apmąstyti ir kritiškai įvertinti įrodymus, susijusius su biologiniais, sociokultūriniais ir psichologiniais rizikos faktoriais, kurie prisideda prie nepasitenkinimo kūno įvaizdžiu, suprasti nepasitenkinimo savo kūnu padarinius. Mokslininkai jau seniai tvirtino, kad kūno įvaizdis turi daugiafaktorialinę etiologiją, įskaitant suvokimo, emocionalumo, kognityviškumo, vertinamumo ir elgesio komponentus.

Klasės valandėles „Kūno įvaizdis. Sveikatai pavojingas elgesys“ vedė visuomenės sveikatos specialistė Violeta Kerševičienė. Su mokiniais buvo kalbama apie sveiką kūno įvaizdžio suvokimą ir formavimą, įvaizdį sąlygojančias aplinkybes. Akcentuota, jog sveikas kūno įvaizdžio suvokimas vaikystėje kloja pamatus gerai fizinei ir psichinei savijautai tolimesniame gyvenime, o jaunystėje netinkamai suformuotas įvaizdis gali turėti ilgalaikių pasekmių sveikatai. Paminėtos požiūrį į kūno įvaizdį sąlygojančios aplinkybės: šeimos aplinka, žiniasklaida ir reklama, mados industrija ir kultūrinė terpė. Pamokoje diskutuota, kodėl mes žiūrime į veidrodį ir kaip tai priverčia mus jaustis. Akcentuota, kad socialiniai tinklai, kuriuose dalijamasi nuotraukomis, daro stiprų poveikį jaunų žmonių kūno įvaizdžio suvokimui. „Plonojo idealo“ įvaizdis yra reklamuojamas kaip laimės receptas,  jauni asmenys, skaičiuodami patiktukus prie savo nuotraukų, laukia tinkamos savo išvaizdos patvirtinimo internete. Faktai rodo, kad 20 minučių naršymas „Facebook'e“ gali padidinti nepasitenkinimą savo kūnu ir išvaizda, nors ir žinoma, kad žiniasklaidoje nuotraukos redaguojamos, retušuojamos.

Klasės valandėlių metu taip pat apibūdinta, kas yra savigarba ir kodėl ji svarbi, kaip susidoroti su socialinėmis situacijomis ir įgyti pasitikėjimo savimi. Akcentuota, kad fizinis aktyvumas ir mankšta, pilnavertis maistas yra svarbiausia ugdant tvirtą fizinę formą bei teigiamą požiūrį į save. Visos svorio mažinimo dietos yra pavojingos sveikatai ir net gyvybei. Dažnai jos suformuoja neteisingus valgymo įpročius ir padidina riziką susirgti. Keičiant tam tikrus savo gyvenimo būdo įpročius, būtina įsitikinti, kad tai daroma dėl sveikatos.

Violeta Kerševičienė, visuomenės sveikatos specialistė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos