Gruodžio 1 – oji Pasaulinė AIDS diena

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-12-06
  • Kategorija: Renginiai

1988 metais Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) AIDS įvardino kaip vieną svarbiausių šiuolaikinių globalių problemų ir gruodžio 1-ąją paskelbė Pasauline AIDS diena. Šia diena siekiama mažinti stigmatizaciją, propaguoti brandesnį visuomenės ir sprendimų priėmėjų požiūrį į ŽIV infekciją ir su ja susijusias problemas.

Žmogaus imuniteto virusas (ŽIV) – tai infekcija, kuri silpnina ir ardo žmogaus imunitetą, naikindama baltuosius kraujo kūnelius. Susilpnėjus imuninei sistemai, žmogus tampa  neatsparus kitoms ligoms, pavyzdžiui, tuberkuliozei ar net vėžiui. Jei baltųjų kraujo kūnelių skaičius nukrenta iki kritinės ribos, imuninė sistema yra stipriai pažeista ir tokiam asmeniui nustatomas AIDS – įgytas imunodeficito sindromas.

ŽIV gali keletą metų ar net dešimtmečių progresuoti be jokių simptomų. Pavojinga tai, kad žmonės, nejausdami jokių ligos požymių, patys net nežinodami, jog serga, gali šia infekcija užkrėsti kitus. Tai labai sunkina kovą su ŽIV. Jei infekcija diagnozuojama laiku, iš karto yra skiriamas nemokamas gydymas, kuris lėtina ŽIV progresavimą ir pagerina užsikrėtusių žmonių gyvenimo kokybę.

Parengė socialinė pedagogė Aistė Apyvalienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos