Knygnešio diena

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2023-03-19
  • Kategorija: Renginiai

Kovo 16-oji Lietuvoje – Knygnešio diena, skirta prisiminti ir pagerbti žmones, kurių dėka buvo apgintas ir išsaugotas lietuviškas žodis. Knygnešio diena buvo minima ir Vievio gimnazijoje.

6C ir 7B klasėse vyko netradicinė pamoka ,,Knygnešius prisiminus". Ją vedė lietuvių kalbos mokytoja D. Raslanienė. Interaktyvioje pamokoje taikytos mokymąsi ir pažinimą skatinančios skaitmeninės priemonės. Aktyvi ir mokinius įtraukianti veikla žadino susidomėjimą bei skatino suvokti Knygnešio dienos aktualumą.

6B klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Ž.Kazlauskiene susirinko į gimnazijos biblioteką. Čia bibliotekos vedėja V.Selskienė parengė parodą, skirtą knygnešiams ir seniausiems leidiniams. Moksleiviai skaitė pranešimus apie knygnešystę ir garsiausią knygnešį Jurgį Bielinį. Susidomėję klausėsi bibliotekininkės pasakojimo apie seniausių knygų ir žurnalų leidybą, galėjo pavartyti bibliotekos fonduose dar likusių labai senų leidinių. Mokytoja kalbėjo apie būtinybę saugoti ir puoselėti savo gimtąją kalbą, nepamiršti knygos nešėjų, kurie paaukojo savo gyvybes tam, kad šiandien galėtumėme laisvai kalbėti ir skaityti lietuvių kalba.

Lietuvių kalbos mokytoja D. Marcinkevičienė su bibliotekininke L.Dzingiene 5B vedė pamoką ,,Knygos kelias“. Mokiniai kalbėjosi apie sudėtingą, bet unikalų mūsų valstybės išlikimo reiškinį – knygnešystę. Ji – XIX amžiaus Lietuvos istorijos fenomenas, patriotinė veikla, nukreipta prieš carinės Rusijos vykdytą lietuviškos spaudos ir raidyno draudimo politiką, trukusią daugiau kaip 40 metų. Bibliotekininkė pasakojo apie knygnešių įamžinimą. Po to mokiniai kūrė haiku knygnešystės tema.

Mokytoja A. Barauskienė 6A klasėje vedė netradicinę pamoką ,,Knygnešių keliais". Pamokos metu mokiniai drauge su mokytoja aplankė knygnešio J. Milančiaus kapą Vievio miesto kapinėse. Kovotojo už lietuvišką žodį atminimą pagerbė tylos minute, uždegė žvakes. Grįždami į gimnaziją stabtelėjo prie namo, kuriame gyveno knygnešys, sužinojo, kur Vievyje yra gatvė, pavadinta J. Milančiaus vardu.

5A klasės mokiniai, žiūrėdami skaidres ir klausydami mokytojos R. Bimbirienės pasakojimo, daugiau sužinojo apie knygnešių veiklą, apie pavojus, kurie ištikdavo gabenant knygas. Žiūrėdami interaktyvų muzikinį filmą „Knygnešio kelias“ mokiniai galėjo patirti dvi istorijas: jie rinkosi, kurią siužetinę liniją stebėti – slapčia knygas gabenančio knygnešio ar jį pagauti siekiančio žandaro.

7C klasės mokiniams pamoką ,,Biblioteka bato aule“ vedė mokytoja R. Bimbirienė. Pamokos metu prisiminta knygnešių veikla. Mokinius sudomino režisieriaus J. Trukano kostiuminės dramos „Knygnešys“ peržiūra: spalvingas 19 a. Lietuvos kaimo gyvenimas, humoras, nuotykiai, pavojai ir sunkūs pasirinkimai, tai tik menka dalelė to, su kuo susiduria plevėsa Jurgis, susipažinęs su knygnešiu Mažvydu. Atsakinėdami į viktorinos klausimus, įtvirtino įgytas žinias.

IC klasės mokiniai per lietuvių kalbos pamoką (mokytoja R. Bimbirienė) dirbo grupėse. Rinkdami  dėlionę-mįslę jie aiškinosi, kokia tema sieja dėlionės dalis, kodėl būtent šiandien kalbama šia tema. Atlikdami užduotį, mokiniai pagilino žinias apie lietuviškos spaudos draudimo laikotarpį ir sunkų, bet prasmingą knygnešių darbą.

Knygnešio diena mums visiems turi priminti, kad reikia branginti savo gimtąją kalbą, lietuvišką žodį ir knygą.

Jaunieji žurnalistai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos