Pagerbtas pasieniečio atminimas

  • Paskelbė : Justinas Mickūnas
  • Paskelbta: 2022-10-05
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 4 dieną buvo pagerbtas prieš 91 metus prie tuometinės Lietuvos ir Lenkijos demarkacijos linijos tarnybos metu nužudyto pasieniečio Jurgio Kybarto atminimas.

Jurgis Kybartas buvo Trakų apskrities V rajono ketvirtosios pasienio sargybos policininkas. Lenkų pasieniečiai 1931 spalio 1 dieną pareiškė, kad keliu ties Baltamiškio kaimu bus draudžiama pereiti administracinę sieną ir Lietuvos pusėje skersai kelią iškasė griovį, užgrobdami Lietuvos teritorijos. 1931 spalio 4 dieną jie iš pasalų nušovė ėjusį sargybą J.Kybartą ir apšaudė į įvykio vietą atvykusius pasienio policininkus. Žuvusysis buvo palaidotas Vievio kapinėse. Jo žuvimo vietoje 1937 m. pastatytas paminklas su įrašais ,,Jis budėjo Tėvynės sargyboje, budėk ir tu, sargybini, kad laisvi būtumėm. Lengva ir malonu dėl Tėvynės žūti. Tęskime pradėtąjį žygį“.

Minėjime dalyvavo ir Vievio gimnazijos 8D, IC, IIIB mokiniai su socialine pedagoge Aiste Apyvaliene. Su kitais renginio dalyviais jie Vievio kapinėse padėjo gėlių, uždegė žvakes ant čia besiilsinčio pasieniečio kapo, pagerbė jo atminimą tylos minute, aplankė žūties vietą.

Tegul Jurgio Kybarto gyvenimo pavyzdys parodo mums pareigos tėvynei prasmingumą.

Jaunieji žurnalistai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos